24 Ocak 2012 Salı

"Aşkın 7 Hali"

Eyy aşk...İnsanoğlunun peşinden en çok koştuğu, günlerce gecelerce uykusuzluklar yaratan, insanın hayatını tamamen değiştiren, şairlere ve yazarlara yüzyıllardır ilham veren ve sayesinde milyonlarca eser yaratılan, kimi zaman psikolojimizi bozup hayatımızı mahveden, kimi zaman da sayısız mutluluk yaşatıp ayaklarımızı yerden kesen duygu...Ama aşktan aşka da fark var tabii ki.Kimi kısa zamanda başlayıp saman alevi gibi yaşanıp bitiyor, kimi de uzun yıllar sürüp gidiyor.Peki sizin aşkınız hangisi???

Sizler için "aşk" konusunda kısa bir araştırma yaptım, ama vardığım bilgiler hiç de öyle düşündüğümüz kadar basit bir anda olup biten bir duygu gibi değil.Bildiğiniz lise ders kitabı kıvamında bilgilere ulaştım.:)
Bilim adamları, sinirbilimciler ve psikologlar son 50 yıldır aşk üzerine araştırmalar yapıyorlar.Aşık olmanın insan duygu, düşünce ve davranışlarındaki etkilerini daha iyi anlamak için çeşitli metodlar geliştirip; aşkın psikobiyolojik kökenini keşfetmek adına deneyler yapıyorlar.Tıpkı aşıklar gibi aşklar da doğuyor, büyüyor, şekil değiştiriyor ve ölüyor.Bu aşklarda 3 farklı özellik ve bu özelliklerin ortaya çıkardığı 7 aşk tipi var.
Öncelikle bu özellikler neymiş bakalım...
Yakınlık; taraflar arasında kurulan karşılıklı duygusal bağ...Yakınlık özelliği sayesinde ilişkide sıcaklık, samimiyet, duygusal destek, iletişim, anlayış, huzur ve beraber geçirilen zamandan keyif alma durumları gelişiyor.
Tutku; aşkın psikofizyolojik boyutu olarak tarif ediliyor.Heyecanlanma, sevgilin yanında olunca soluğun kesilmesi, kalp çarpıntısı, enerji hali, fiziksel çekicilik, dikkatin sevgiliye odaklanması ve takıntılı bir şekilde sevgiliyi düşünme şeklinde kendini belli ediyor.
Bağlılık; herşeye rağmen birlikte olmayı isteme, ortak bir hayat hedefi oluşturma ve sürdürme özelliği olarak açıklanıyor.Bir nevi bağımlılık yani...
Gelelim bu özelliklerin doğurduğu 7 farklı aşk tipine...

Sadece Bağlılık (Boş Aşk):Tutku ve yakınlığın olmadığı, sadece hayat birlikteliğinin olduğu ilişkiler.Bu durum genelde görücü usulü evlenme yada beşik kertmeliğinde daha yaygın olarak görülüyor.

Sadece Tutku (Deli dolu Aşk):Genelde bir çok aşığın ilk dönemlerde ve en yoğun hissettiği, cicim ayları da diyebileceğimiz ilişki türü.Yakınlık özelliğiyle de birleştiğinde romantik aşklara dönüşen deli dolu ilişkiler, aksi takdirde yakınlık ve bağlılık olmazsa kısa sürüyor.Bu kişiler bir kaç gün evli kalıp boşanma davası açabiliyor yada 40'lı yaşlarında beşinci eşlerinden ayrılabiliyorlar.:)

Sadece Yakınlık (Arkadaşça Aşk):Yakınlık ve hoşlanma dışında tutku içermeyen, uzun süreli olmayan ilişkiler.Bu durumda kısa süreli iyi anlaşma, kardeş gibi sevme, geçici heves, bittiğinde hemen unutma ve hatırlandığında saygı duyma gibi hallere rastlamak mümkün.

Yakınlık ve Tutku (Romantik Aşk):Hem fiziksel çekimin hem de ruhani çekimin yoğun hissedildiği ilişkiler.Romantik aşklarda duygu yoğunluğu ve sevilen kişinin arzulanması, ilişkinin dolu dolu yaşanmasına sebep oluyor.Geçmişte unutulmayan aşk deneyimleri, genelde bu tip aşklardan kaynaklanıyor.Ancak ne fiziksel çekicik ne de yakınlık hissi, ilişkinin kalıcı olmasına tek başına yeterli olmuyor.

Yakınlık ve Bağlılık (Dostluğun Paylaşıldığı Aşk):Çiftlerin birbirine yoğun yakınlık hissettiği, sevgi ve saygı çerçevesinde her türlü duygusal ve düşünsel paylaşımın engellenmeden yaşandığı, ancak fiziksel çekimin olmadığı ilişkiler.Uzun yıllar evli kalıp hiç tartışmayan ve bir resmiyetin hakim olduğu, dengeli ve tutarlı ilişkiler de denebilir.Zamanla fiziksel çekim azalır ve çiftlerde dostluğun paylaşıldığı bir aşk evrenine geçiş yapılır.Bu tür ilişkiler, kimi zaman sadakatsizlik sonucu aşırı kıskançlıklara da gebedir.

Bağlılık ve Tutku (Arzu Dolu Aşk):Beraberliği ve evliliği uzun süre devam ettirmenin altındaki temel dürtünün arzu olduğu ilişkiler.Yakınlık faktörünün olmaması çoğu zaman anlayışsızlıklara ve tartışmalara yol açarken; kişiler bencil, yapıcı iletişim becerilerinden yoksun ve sabırsız oluyorlar.

Tutku, Yakınlık ve Bağlılık (Eksiksiz Aşk):3'ü 1 arada şeklindeki ideal ilişkiler.Eksiksiz aşkı elde etmek zor, fakat devam ettirmek daha da zordur.İlişkiyi canlı tutmak için çaba sarfetmek, özverili olmak, etkili ve empatik iletişim kurmak, saygı ve anlayışı her şeyden üstün tutmak gerekiyor.

Peki bunlardan hangisi sizin aşkınız????Hiç düşünmüş müydünüz "aşk" denilen duygunun çeşit çeşit ve desen desen olabileceğini?! :)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder