7 Aralık 2011 Çarşamba

EFENDİ GİBİ AYRILMANIN KURALLARI...

Her ilişki bitebilir, herkes sevgilisinden eşinden yada nişanlısından ayrılabilir.Felaket tellalı gibi böyle bi konudan bahsetmek istemezdim ama bir çok ilişki için bu kaçınılmaz son malesef...
ABD de yayınlanan "Psychology Today" dergisi Psikiyatr, nörolog ve ilişki uzmanlarıyla konuşup bu konu hakkında gayet sağlıklı bilgilere ulaşmış.Bende sizlerle paylaşmak istedim.Ayrılığa teşvik etmek değil elbette ki benim amacım ama söz konusu bir ayrılık varsa bilmenizde fayda var sanırım.
İlişkiyi bitirmek gibi bir düşünceniz varsa bunu karşınızdakini duygusal olarak sakat bırakmadan yapmanın da yolları var.Ve bu kesinlikle "Sen benden daha iyilerine layıksın." klişesine sığınmak olmamalı.Ayrıca teknoloji de hayatımızı bu anlamda çokta iyi yönde etkiliyor diyemeyiz.Yüz yüze konuşmak giderek cesaret gerektiren bir eyleme dönüşmeye başladı.Artık SMS, e-mail, Facebook gibi sanal ortamlardan atılan 140 karakterlik bir mesajla ilişkiler bitebiliyor.Zaten mesajlaşmaktan sosyal becerilerini kaybetmiş birine, yüz yüze ayrılmasını söylesen eline yüzüne bulaştıracaktır malesef...Öyleyse ne yapmalı? Hayatınızdan çıkarmak istediğiniz birine bunu nasıl anlatabilirsiniz? İşte tavsiyeler...
  • Tüm sorumluluğu üzerinize almakla başlayabilirsiniz.Artık farklı düşünmeye başladıysanız, hislerinizin değiştiğini düşünüyorsanız, hayalleriniz değiştiyse ve ayrılığı kafanıza koyduysanız bunu karşınızdakine bırakıpta sizden ayrılması için kışkırtmaktan vazgeçin.Bir zahmet inisiyatifi elinize alın ve kararlı olun.
  • Ayrılık konuşmasını kesinlikle yüz yüze yapın.Bu hem en medeni ve nazik yol hem de sesinizin tonu, mimikleriniz ve yüzünüzün ifadesiyle daha ikna edici olacaktır.Ayrılırken koluna bir defa dokunmanız, ayrılsanız bile ona değer verdiğinizi gösterebilir.Yüz yüze konuşmak dışında atılan mesajlar yada gönderilen mailler "umrumda değilsin." imajı çizer ki bu da bir zamanlar sevdiğiniz ve değer verdiğiniz birinin özgüvenini ve gururunu kıracaktır.Eminim böyle birşey yapmak istemezsiniz.
  • Ağırbaşlı davranın.Ne olursa olsun ayrılık tehlikeli bir hal almasın istiyorsanız, ağzınızdan çıkacak cümleleri dikkatlice seçin ve öyle konuşun.Daha sonradan pişman olmayacağınız şeyler söylemeye özen gösterin.Kendinizi her şart ve durumda kontrol altında tutmaya çalışın.Böylece hem kendinizin hem de onun özgüvenini korumuş olursunuz.
  • Dürüstlük! Aslında en hassas konu da bu sanırım."Artık sana aşık değilim." demekte sorun yok, fakat dengeyi de iyi kurmak lazım.Ayrıcada "Zaten son zamanlarda da iyice kilo almıştın." demeye de kalkmayın tabii ki.:)
  • "Sorun sende değil, bende." deyip dünya çapında klişelere başvurmayın.Bu karşınızdakinin kendini değersiz hissetmesine neden olur ve buna hiç hakkınız yok.Ayrıca herkesin "hakiki" bir açıklama duymaya hakkı vardır.
  • Ayrılma konuşması yaparken ilişkinizi otopsi masasına yatırmayın.Geçmişteki bütün sorunlarınızı didik didik etmeye gerek yok.Detayları tartışırken geneli kaçırırsınız.Üstelik karşınızdaki sizinle aynı fikirde olmayacağı gibi kavga çıkma ihtimali de çok yüksek olacaktır.Daha da kötüsü; karşınızda ağzı laf yapan biri varsa, sizi fikrinizden geri döndürebilir.Saygı ve nezakete tamam, ama lafı uzatmayın.
  • Şayet ki kararlıysanız, temiz iş çıkarın.Ortamı yumuşatmak, onu yada kendinizi avutmak adına bir geçiş dönemi yaratmayın, arkadaşça buluşmalara kalkışmayın."Arkadaş kalalım" demek suçluluk hissini azaltabilir ama karşınızdakinde hala bir umut olduğuna dair hisler uyandırabilir.
  • Ama yine de her ne yaşandıysa pişman olmamalı, ayrılık fikrinizi açıkladıktan sonra birlikte geçirdiğiniz mutlu günlerden biraz bahsetmeniz çokta sıkıntı yaratmayacaktır.
  • Ayrılmak isteyen karşı tarafsa, kararını protesto edip ayrılmaması için yalvarmayın.Bir ilişki biterken terk edilen kişinin çabuk toparlanması için gerekli tek şey, ayrılığı bir an önce kabullenmesidir.Yazışmayın, telefonlaşmayın, mesajlaşmayın, yakınlık kurmaya çalışmayın, arkadaş kalmayın.
  • Sırf sizi terk etti diye dün melek olan insan birden şeytanlaşmış olamaz.Birdenbire onu şeytan ilan etmeyin ve en önemlisi intikam fikrini kafanızdan çıkarın.Enerjinizi boşa harcamış olursunuz ve unutma süreciniz de uzamış olur.
  • Acınızı saklamaya yada görmezden gelmeye çalışmayın.Hissettiğiniz acıyla intikam yeminleri etmek nasıl ki işe yaramayacaksa, canınız yanmıyormuş gibi yapmakta hiçbir işe yaramaz.İçinizden geldiği gibi geçirin bu dönemi, fakat eski ilişkinize ait en ufak bir kırıntı bile olmamalı.Her ne kadar sevmiş yada sevilmiş olursanız olun, söz konusu ayrılıksa, bu yolda çekilen acı da sıkıntıda mübahtır diye düşünüyorum. :)
  • Hayatınızın eşini, ruh eşinizi kaybettiğinizi ve bir daha asla aşık olamayacağınızı, sevemeyeceğinizi kesinlikle düşünmeyin.Bunu kesinlikle tecrübeye dayanarak söylüyorum ki, kimse tek değil ve yeniden seversiniz.İlk başta böyle düşünmeniz çok doğal, bu aşkın yanılsaması.Ama emin olun bir yerlerde sizi bekleyen ve hiç ummadığınız bir anda karşınıza çıkacak, yeniden aşık olabileceğiniz biri mutlaka var.Önemli olan bir an önce toparlanın ve hayatınıza geri dönün.
Hayat devam ederken bütün zorluklarıyla, bence hayatınıza sokacağınız kişi yada zaten hayatınızda olan kişi, size hayatı zorlaştırmak için değil, birlikte tüm güzellikleri yaşamanız için olmalı.Unutmayın... :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder