22 Ocak 2013 Salı

NEPAL'de Kİmlİk Bunalımı !

Bugün haberlere göz atarken ilginç bir gelişmeyle karşılaştım.Ülkeler "gelişmek" derdine resmen ne yapacaklarını şaşırdılar desem yeridir sanırım!

Kişilerin cinsel tercihleri, tabii ki kişisel bir durum.Genelinde "Kadın" ve "Erkek" olarak adlandırdığımız iki cinsiyetin dışında, tercihlerine bağlı olarak farklı farklı adlandırılan insan türleri olduğunu biliyoruz.


Haberdeki gelişme de tam olarak bu konuyla alakalıydı.Nepal Hükümeti, kendilerini "kadın ya da erkek" olarak adlandırmak istemeyen kişilere (eşcinsellere), "diğer" cinse atıfta bulunan vatandaşlık belgesi verilmesi için harekete geçmiş.

Nepal Yüksek Mahkemesi'nin 2007'de aldığı karara göre atılan bu adım, insan hakları örgütleri tarafından da memnuniyetle karşılanmış.
Nepal İçişleri Bakanlığı, yeni düzenlemeye uygun kimlik belgelerinin dağıtılması için yerel ofislere talimat verildiğini bildirmiş.





Hazırlanan vatandaşlık belgelerinin cinsiyet bölümünde ise "DİĞER" yazacakmış.
Nepal, bu uygulama ile ülkedeki cinsel azınlıkların pasaport başvurusunda bulunurken, mülk satın alırken, işe girmeye çalışırken ya da okula kaydolurken yaşadıkları sıkıntıları azaltabileceğini hedefliyor-muş.

Bizim ülkede de böyle bir uygulama olsa da "diğerleri" de rahat etse, öyle değil mi?!


1 yorum:

  1. Bizde böyle bir şey olsa "diğer"leri direkt fişlenirdi ve işe falan da giremezlerdi. İyi ki yok böyle bir şey. Nepal'in de bu konuda bizden daha ilerde olduğunu düşünmüyorum ayrıca.

    YanıtlaSil