29 Haziran 2012 Cuma

"HAYIR!"

"Hayır" diyebilmek, aslında kendi kişisel ihtiyaçlarını ve isteklerini net olarak dile getirmeye cesaret edebilmektir.Bunu karşınızdakini incitmeden yapmak ve şahsi fikrinizi açıkça belirtmek istiyorsanız ama bunu çoğu zaman başaramıyorsanız, bu postumu mutlaka okuyun!

Tersine inanıyor olsanız bile, onaylanmama ve beğenilmeme korkunuzdan dolayı her şeye "evet" demek zorunda olduğunuzu hissetmeniz, büyük hata! Kendi zıt fikirlerinizi öne sürmeniz, karşı çıkmanız sizin sevilmeyeceğiniz anlamına gelmez.Tam tersine sizinde kendine has düşünce ve fikirlerinizle sevileceğiniz, saygı gösterilecek biri olduğunuz anlamına gelir.

Peki nasıl "hayır" diyebileceğiz? Sizler için araştırdım...

Tartıp biçin...
Bazen verdiğiniz negatif yanıtlar, sizi haksız ya da suçlu duruma düşürebilir.Bu yüzden bu tip durumlarda "hayır" demeden önce iyice düşünüp, kararınızın sonuçlarını da göz önünde bulundurmalısınız.Bazı durumlarda "hayır" demeniz sizin yararınıza olurken, bazen de sonuçlarına katlanmak durumunda kalabilirsiniz.Kime veya hangi durumda "hayır" demek için vereceğiniz karar, birazda sizin ön sezilerinize kalır diyebiliriz.



Acele etmeyin...
Bir davet ya da buluşma talebi karşısında hemen hemen hepimiz nedense o anda cevap verme gereği duyarız.Halbuki anında cevap verdiğimizde, yani düşünmeden verdiğimiz yanıtlarda, ya "hayır" dememiz gereken bir şeye "evet" deriz, ya da onaylayacağımız bir konuyu reddetmiş oluruz.Elbette davetleri hemen yanıtlamak nezaket açısından daha doğrudur, ama biraz düşünüp gerçekten istediğimiz yanıtı vermek için müddet istemek daha doğru olacaktır.

Suçlu değilsiniz...
İş arkadaşınıza borç para vermediğiniz ya da bir arkadaşınızın davetini reddettiğiniz için kendinizi suçlu hissetmekten vazgeçin.Öncelikle şunu iyice kavrayın, birine "hayır" dediğinizde ona kötülük etmiş olmazsınız, sadece kendi fikrinizi beyan etmiş olursunuz.Siz kendinizi suçlu hissetmeden "hayır" dediğiniz de inanın karşınızdaki de bu yanıtı olumsuz algılamak yerine, gayet normal karşılayacaktır.

"Hayır" diyebilme antrenmanları...
Nasıl mı? Öncelikle kendinize belli başlı şablonlar belirleyin.Örneğin, "Üzgünüm ama katılamayacağım.", "Bu benim için pek uygun görünmüyor." gibi gibi...Unutmayın, kendi düşüncelerinizi söylemekte özgürsünüz ve başkalarının mutlu olması için istemediğiniz bir şey yapmak zorunda değilsiniz.

Net olun...
Ne lafı uzatıp dolandırmanıza, ne de kesin bir tavırla kestirip atmanıza gerek yok.Biri ikna edici olmazken, diğeri de fazlasıyla kırıcı olabilir."Hayır" derken yanı sıra "kusura bakma", "üzgünüm" gibi nazik cümlelerde söylerseniz, hem istediğinizi elde etmiş olursunuz hem de karşınızdakini kırmamış olursunuz.

Çözüm üretin...
"Hayır" dediğinizde ısrarla kendinizi kötü hissediyorsanız, o zaman karşınızdakinin sorununa alternatif bir çözüm üretin.Örneğin bir yere davet edildiğinizde gitmek istemiyorsanız, nazikçe "Bu akşam pek uygun değilim, fakat başka bir akşam size dahil olurum." derseniz, hem kendinizi daha iyi hissedersiniz hem de bu karşınızdakinin gözünden kaçmayacak bir detaydır.

Sizden yapmanızı istenilen şeyler size sıkıntı yaratıyorsa, doğru, nazik ve net bir dille "hayır" diyebilmelisiniz.Unutmayın, özgürsünüz. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder