20 Mayıs 2012 Pazar

Duvarlar Yaratan "İletişimsizlik"

Eşiniz ya da sevgilinizle anlaşamadığınızı düşünüyorsanız, kurduğunuz iletişimi gözden geçirmenizde yarar var.Pek çok evlilik yanlış iletişim sonucu son buluyor maalesef...
İletişim eksiklikleri ya da doğru iletişim kuramamak, evlilikleri ve ilişkileri derinden sarsar.Onu sevdiğiniz halde anlayamadığınız için öfke duymanız kaçılmanız doğrusu...
Bu konuda her şeyin çift taraflı olduğunu düşünürseniz, sizin de partnerinizin de uzlaşmaya ve anlaşmaya istekli olması oldukça önem taşıyor.


Öyleyse sevdiğiniz insanla nasıl doğru iletişim kurabilirsiniz?
İlişkinizi ve evliliğinizi kurtaracak iletişimsizlik sorununuza çözüm niteliğinde öneriler...

Düşüncelerinizi paylaşma konusunda açık olun.
Size yanlış gelen ya da kafanızı karıştıran konular hakkında partnerinizle konuşmaya açık olmanız çok önemlidir.Kafanızı kurcalayan ya da hoşlanmadığınız tavrını ona açıkça belirtmektense, içinizde saklamayı tercih ederseniz bu yara içinizde büyüyüp kangrene dönüşebilir ve her şey için çok geç kalabilirsiniz.Karşınızda sevdiğiniz insan olduğunu unutmayın.Düşüncelerinizi dile getirmekten çekinmeyin, ama şunu da unutmayın; ne söylediğinizden çok, nasıl söylediğiniz önemlidir.

Sorunlar hakkında konuşmak için yeterince zaman ayırın.
Partnerinizle konuşmak için işe yetişmek üzereyken telefonla aramak, öğle arasındaki kısıtlı zamanda konuşmaya çalışmak ya da günün herhangi bir zamanında e-mail göndermek doğru bir seçim olmaz.Çünkü dar zamanda size minimum dikkatle yaklaşması, sizi rahatsız edecektir ve konuşmanızda yaratmak istediğiniz etkiyi yaratamama olasılığınız çok yüksek olacaktır.
Gerçekten önemli bir meseleyse konuşmak istediğiniz, ikinizin de yeterli zamanı ayırması gerekir.Böylece hem sizin sorunlarınızı önemsediğini görmüş olursunuz, hem de sizi daha dikkatli dinleyeceği için sorunları çözmeniz de kolaylaşır.

Onun yerine düşünmeyin.
Partneriniz dile getirmeden, onun aklından geçenleri tahmin etmenize imkan yok! Onun ne düşündüğünü tahmin etmeye çalışmaktansa, direkt olarak kendisine sormak sizi çözüme daha çabuk ulaştırır.Sorular sormak, sizi yanlış tahminlerden ya da yanlış izlenimlerden uzaklaştıracaktır.

Bu günü konuşurken, geçmişi karıştırmayın.
Bu, eşler arasındaki en büyük iletişim hatasıdır.Sorunlarınıza çözüm bulmak istiyorsanız, partnerinize gerçekten bir çözüm olduğunu ve sizinde çözüme ulaşmak istediğinizi hissettirin.Geçmişteki hatalarını gündeme getirdiğiniz takdirde, gösterdiği olumlu değişim ve çabaları görmediğinizi düşünebilir ya da asıl konuşmak istediğiniz konudan uzaklaşabilirsiniz.Mükemmeli beklemeyi bırakın! İnsan, hatalarıyla insandır öyle değil mi! Üstelik hatalarını anlamışsa, daha da değerlidir.

Hatalarınızın sorumluluğunu alın.
Eğer bir yanlış yaptıysanız sorumluluk alın ve hatalarınızdan dolayı başkalarını suçlamaktan vazgeçin.Verdiğiniz bir sözü tutmadığınızda, bile bile kendinize zarar vermenizi istemeyen insanlara karşı ya da kendinizi savunmak istediğinizde bahaneler yaratmaya çalışmayın.Sadece karşınızdaki insana karşı değil, kendinize karşı da dürüst olduğunuzda daha iyi hissedeceksiniz.Eylemlerinizin sorumluluğunu üstlendiğiniz de eşiniz size daha fazla güvenecektir.



Öfkeyi kendinizden uzaklaştırın.
Sinirlenmeye başladığınızı hissettiğinizde kısa bir mola verin, yürüyüşe çıkın, müzik dinleyin ya da sizi kısa sürede rahatlatacak başka bir şeyler yapın.Sinirlerinizi yatıştıracak bir şeyler yapmak, istemediğiniz halde ve sonradan pişmanlık duyacağınız şekilde eşinizi kırmanızı engeller.




Topluluk içinde tartışmayın.
Başkalarının yanında ilişkinize ait sorunlar hakkında tartışmanız, eşinizi otomatikman savunmaya teşvik eder.Bu durumda, konuşmada odaklanılan konu, önemli özel meseleler yerine ilişkinin karşılıkları zorlukları olur.Başkalarının yanında eşinizle samimi ve dürüst bir konuşma yapabileceğinize inanıyor musunuz?
İyisi mi meselelerinizi evinizde baş başa olduğunuzda konuşun.

2 yorum:

  1. Benim iki lafımdan biri geçmiş, yanlış yolda olduğumu biliyordum.:)

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle geçmiş geçmişte kalmalı, bunu becerebilen insanların mutlu olduğuna şahit olabilirsiniz. :)

    YanıtlaSil