22 Mayıs 2012 Salı

Hormonlardan Gelen Mutluluk

Genelde hamile kaldığınızda hormonlarda büyük değişiklikler olduğundan, aşırı mutluluk, aşırı hüzün, bir anda ağlama hali gibi duygusal karmaşalar yaşanır.Fakat bu duygu karmaşasının yaşanması için illa ki hamile kalmanıza da gerek yok.Gün içerisinde moralinizin bozulduğu ya da bir anda çok keyifli hissettiğiniz dönemler de yaşıyorsunuz mutlaka.





Hiç düşündünüz mü, hormonlarınızdaki değişimlerin sizi nasıl etkilediğini???

Peki hangi hormonların eksikliği bizim dibe vurmamıza neden oluyor????

Bakalım bu hormon denen meret bize neler ediyor? :)))






Dopamin ve Keyif
Moraliniz yerlerdeyse, dopamin eksikliği çekiyor olabilirsiniz.Nörologlar, bu madde olmadan elimizi bile kımıldatamayacağımızı söylüyor.Çünkü bu madde bize herhangi bir şeyi yapabilmemiz için motivasyon sağlıyor.
Dopamini yükseltmenin en basit yolu, hareket etmektir.Ayrıca seks de dopamin üretimini arttırır.Yağlı deniz balığı, fındık ve fıstık da dopamin için önemli besinlerdir.

Serotonin ve Neşe
Serotonin, mutluluk hormonu olarak da bilinir.Uykuyu, seksüel enerjiyi, ruh halini ve enerjiyi düzenler.Düşük olması sinirli, huzursuz ve depresif olmanıza neden olur.
Ayrıca serotonin, mide ve bağırsak bölgesindeki kasları da yönetir.
Serotonin, beyin hücrelerindeki triptofan adlı protein tarafından oluşturulur.Çikolata ve muzda bolca serotonin mevcuttur.


Endorfin ve Uçuş
Endorfin, vücudun ürettiği en güçlü uyuşturucu hatta doğal afyon niteliğindedir.Rahatlık, hoşluk, keyif ve huzur gibi duygularla ilgilidir.
Mutlu bir haber alınca, çikolata yeyince veya güzel bir tatlı yediğinizde endorfin düzeyi yükselir.
Umutsuz bir aşkın pençesinde kıvranırken, en büyük ihtiyaç endorfindir.Ancak endorfin salgılanması için yapılabilecek pek bir şey yok.Tek tavsiyem, bol bol yürüyüş ve olaylardan uzaklaşmanız...Spor yaptıkça ve sıkıntıların üstüne düşmedikçe yok olduklarını göreceksiniz.Böylece gelsin endorfinler... :)))

Nerodrenalin ve Canlılık
Nerodrenalin, vücudunuzun alarm sinyalidir.Tehlikeli durumlarda ortaya çıkar.Kızgınlık, öfke ve saldırganlık durumlarında nerodrenalin daha çok yükselir.Bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır.Acil durumlarda zor anlar yaşamaktan sizi kurtarabilir.
Stresten uzak durmaya çalışmak, nerodrenalin seviyesini de düşürecektir.Hareket etmek, stres hormonunu azaltmanın en etkili yoludur.Heyecan yaratan durumları kısa tutmak da en etkili yollardan biridir.


Adrenalin ve Heyecan
Adrenalinin en önemli görevlerinden biri, şeker ve yağın metabolizmada sindirilmesiyle oluşan enerji depolarının acil durumlarda kullanıma geçmesini sağlamak...Adrenalin sıkıntı, depresyon ve korku anlarında yükseliyor.Dikkati son düzeye ulaştırıyor ve görsel hafızayı güçlendiriyor.Nerodrenalin gibi, stresten uzak durmak gerekiyor.

Melatonin ve Uyku
Melatonin, havanın kararmasıyla salgılanmaya başlayan ve bizi uykuya hazırlayan hormondur.Gün içinde üretimi azalır.Biyolojik saatiniz, melatonin tarafından yönetilir.Spor yaparken kan şekerini dengelemek, bu hormonun düzenli salgılanmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder