Yine bir misafir curcurnası ve yine bir İtalyan lezzeti maceram... :)))
Uzun süredir yapmadığımdan olsa gerek elime tutuşturulan malzemelere kayıtsız kalamadım ve karşınızda beyaz çikolata rendelenmiş, bol nescafe ile tatlandırılmış, oruçlarınızı açtıktan sonra bütün tatlı ihtiyacınızı karşılayabilecek lezzette tiramisummm... :)
Gelelim tiramisunun tarihçesine...İlk okuduğumda yıllardır yaptığım şeyin aslında mesir macunu gibi bir şey olduğunu düşünmekten kendimi alamadım.Neden mi?? :)
Bilinen en yaygın hikaye şöyle ki, tiramisu 17. yüzyıl sonlarında İtalya'nın Sienna bölgesinde ortaya çıkmış.Rivayete göre Toscana dükü Gran Duke Cosimo III de Medici'nin, Sienna'yı ziyaret edeceğini duyan şehirdeki tüm pastacılar dükün onuruna yeni bir pasta yaratırlar.Bu pastaya "Zuppa del Duca-Dükün Çorbası" adını verirler.Dük, bu pastayı çok beğenir ve tarifi beraberinde Floransa'ya götürür.Zaman içinde şanı Floransa'yı aşan ve yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmaya başlayan bu tatlı, 19. yüzyılda o bölgede yaşayan İngilizler tarafından "Zuppa Inglese-İngiliz Çorbası" olarak anılmaya başlanır.Tatlı, Venedik'in kuzeyindeki Treviso şehrine ulaştığında Treviso'lu aşçılar tarafından biraz üzerinde çalışılıp, lezzetine lezzet katılarak "Tiramisu" adını alır.Ve bu şehir de o zaman bu zamandır, bu lezzetli tatlısıyla meşhur olmuştur.
Şimdi mesir macunuyla bu hikayenin ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim.Alakası şu ki; içeriğinde bulunan yumurta ve şeker gibi enerji veren maddeleri ile içerdiği sert espresso kahvesi ve marsaladan dolayı uyarıcı ve afrodizyak etkisi olduğu düşünülmektedir.
Ve ayrıca da, İtalyanca kelime anlamına gelince "tira" çekmek, "mi" beni, "su" üzerine-yukarı demektir.Yani tira-mi-su, pick me up, beni yukarı / üzerine çek anlamına gelir. :))
Şimdi sorarım size, tüm bunları öğrendikten sonra garsonun gözünün içine baka baka nasıl tiramisu isteyeceksiniz??? :)))
Bilinen en yaygın hikaye şöyle ki, tiramisu 17. yüzyıl sonlarında İtalya'nın Sienna bölgesinde ortaya çıkmış.Rivayete göre Toscana dükü Gran Duke Cosimo III de Medici'nin, Sienna'yı ziyaret edeceğini duyan şehirdeki tüm pastacılar dükün onuruna yeni bir pasta yaratırlar.Bu pastaya "Zuppa del Duca-Dükün Çorbası" adını verirler.Dük, bu pastayı çok beğenir ve tarifi beraberinde Floransa'ya götürür.Zaman içinde şanı Floransa'yı aşan ve yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmaya başlayan bu tatlı, 19. yüzyılda o bölgede yaşayan İngilizler tarafından "Zuppa Inglese-İngiliz Çorbası" olarak anılmaya başlanır.Tatlı, Venedik'in kuzeyindeki Treviso şehrine ulaştığında Treviso'lu aşçılar tarafından biraz üzerinde çalışılıp, lezzetine lezzet katılarak "Tiramisu" adını alır.Ve bu şehir de o zaman bu zamandır, bu lezzetli tatlısıyla meşhur olmuştur.
Şimdi mesir macunuyla bu hikayenin ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim.Alakası şu ki; içeriğinde bulunan yumurta ve şeker gibi enerji veren maddeleri ile içerdiği sert espresso kahvesi ve marsaladan dolayı uyarıcı ve afrodizyak etkisi olduğu düşünülmektedir.
Ve ayrıca da, İtalyanca kelime anlamına gelince "tira" çekmek, "mi" beni, "su" üzerine-yukarı demektir.Yani tira-mi-su, pick me up, beni yukarı / üzerine çek anlamına gelir. :))
Şimdi sorarım size, tüm bunları öğrendikten sonra garsonun gözünün içine baka baka nasıl tiramisu isteyeceksiniz??? :)))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder